Prostia se plateste….. din banii mei.

Am vazut in urma cu ceva timp un documentar despre un tragic accident in care fusese implicat un Ford Pinto care, lovit din spate, a luat foc si trei tineri au cam murit, din pacate. In investigatia ce a urmat s-a ajuns la concluzia ca, asta e, accidentul e accident si asiguraratorul trebuie sa plateasca daunele de rigoare. La o ancheta mai in detaliu s-a aflat ca de vina era masina care avea rezervorul prea expus la impact si d’asta a luat foc asa usor. ford

Deci, de plata ar fi Ford. Zis si facut: ne cerem scuze si ne pare rau. Apoi au socotit cat face despagubirea si au stabilit ceva de genul, cateva zeci de mii de dolari. Hai pa, pa si sa nu se mai intample.

Aici apare un alt anchetator mai curios, care scormonind in arhiva Ford afla ca astia stiau de problema, dar remedierea greselii de proiectare la toate cele 11 mil. de masini Pinto vandute, ar fi costat vreo 150 de milioane de dolari.

De aici pana la scandalul mare n-a mai fost decat un pas. Da-i procese peste procese, pentru ca au aparut inca vreo cateva sute de cazuri, tot cu acelasi model de masina, cu morti si raniti, din acelasi motiv de proasta proiectare.

Una peste alta, la final, baietii de la Ford au platit fiecaruia in parte dupa gravitate si au iesit cu deranjul la vreo 50 de milioane de dolari.

Asa ca, per total, 50 de mil. paguba, in loc de 150 mil. costuri de reproiectare si reparatii.

Si clientii afectati si cei dezamagiti? Parte neglijabila. Ne descurcam noi, lumea uita. Banul conteaza.

Mie imi pare la fel si cazul cu ISU. Poate chiar mai rau, ca la noi nu plateste nimeni nici macar despagubiri.

Frate, ei stau si lenevesc pe banii contribuabilului. Nu au nicio responsabilitate.

De fiecare data se plang de conditii dificile, lipsa de bani, alea, alea.

Si cand se intampla ceva nasol ridica din umeri si arunca purceaua pe dupa regulamente si hartii de la unu’ la altu’.

Aici nu vorbim de accidente cu descarcerare si elicopter sau garsoniere care au luat foc, situatii in care omenasii de la pompieri sau SMURD isi fac treaba destul de bine. Io ma refer la ceva mare cu comandament cu coduri activate si coordonare logistica de amploare cu o situatie de decizie ierarhica majora.

Frate, sunteti Comandament de SITUATII DE URGENTA. D-aia va platim, sa aveti grija de noi in SITUATII DE URGENTA.

Una, doua, vine Arafat, zice de morti si raniti si cu asta basta.

Contraexemple ar fi destule. De la copii cazuti in fantana, scosi pana la urma de alti copii, la avioane pierdute in padure si gasite de ciobani sau turisti si pana la situatia de criza de la Colectiv unde berbecii de la ISU alergau de colo pana colo fara rost, ca mustele fara cap, iar sefii mari stateau ptiti pe dupa girofaruri cu statiile in san, nereusind sa coordoneze operatiunea, pentru ca sunt prea prosti.

Deci, ISU manaca si el o paine calda si cand e sa se intample una nenorocita, asta e, am gresit, o demisie, doua si mergem mai departe.

E valabil in linii mari la toate institutiile de stat iar prostia sta grupata la varf.

Publicat in D'asta zic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*